Proiectul “Promovarea gospodaririi durabile a padurilor prin modalitati inovatoare in paduri model si demonstrative administrate de OS Valea Frumoasei RA“

In perioada septembrie 2017-septembrie 2019, pe baza unei sponsorizari din partea SC Holzindustrie Schweighofer SRL., Facultatea de Silvicultura si Exploatari Forestiere din Brasov si Asociatia Administratorilor de Paduri (AAP) desfasoara un proiect de promovare a gospodaririi durabile a padurilor prin modalitati inovatoare in arborete model administrate de OS Valea Frumoasei RA din Saliste-Sibiu.

In anul 2018, lucrarile de teren aferente proiectului s-au desfasurat in:

a. U.a. 99C (varsta 10 ani) si 100B (20 de ani): gorunete amestecate (cu carpen, tei, salcam), regenerate natural in urma aplicarii tratamentului taierilor progresive. In cele doua arborete s-au instalat in anul 2017 trei suprafete de proba SP (99C), respectiv cinci SP (100B), cu marimi de la 100 la 500 m², si din care sapte SP au fost parcurse cu lucrari de curatiri. In aceste suprafete, arboretele au prezentat dupa lucrarile din anul precedent desimi (arb/ha) si densitati (m²/ha) variabile: 3.410-4.615 ex/ha, cu o suprafata de baza de 3,91-11,33 m²/ha, in 99C; 1.316-4.400 arb/ha, cu o densitate intre 8,24 si 17,59 m²/ha, in 100B. Tuturor arborilor din aceste SP li s-au masurat in 2018 diametrele de baza, la care s-au adaugat inaltimile la o parte din arborii existenti, cu diametre din cele mai variate.

b. U.a. 98C (varsta 20 de ani): gorunet amestecat (cu carpen, salcam, tei), regenerat natural, in care s-au instalat doua SP de cate 300 m², parcurse tot cu lucrari de curatiri. In aceste suprafete, dupa ce s-au ales si insemnat (cu punct de vopsea) arborii potential de viitor, s-au insemnat (cu diagonala de vopsea verde) si recoltat arborii de extras; toti arborii ramasi dupa lucrarea cu intensitate foarte puternica (peste 25%) atat pe numar de arbori, cat si pe suprafata de baza, au fost echipati cu numere de ordine si semnul T la inaltimea de 1,30 m, la toti acestia masurandu-se diametrele de baza iar, la o parte dintre ei, cu diametre din cele mai variate, si inaltimea totala.

a.

b.

Fig. 1 Arboretul din SP1, u.a. 98C, dupa punctarea (cu rosu) arborilor de pastrat dupa lucrare, marcarea (diagonala cu vopsea verde) arborilor de extras (a), respectiv dupa executarea taierii si echiparea arborilor cu numere de ordine si semnul T la 1,30 m inaltime (b)

c.

d.

Fig. 2 Arboretul din SP2, u.a. 98C, dupa punctarea (cu rosu) arborilor de pastrat dupa lucrare, marcarea (diagonala cu vopsea alba) arborilor de extras (c), respectiv dupa executarea taierii si echiparea arborilor cu numere de ordine si semnul T la 1,30 m inaltime (d)

Dupa prelucrarea la birou a informatiilor preluate pe teren in cele zece SP au rezultat cateva concluzii preliminare interesante:

  • Arboretul din u.a. 98C a prezentat desimi si densitati initiale ridicate (spre exemplu, 3.500 arb/ha, cu 29,18 m²/ha, in SP2). Acest fapt a permis aplicarea unor lucrari cu intensitati foarte puternice (peste 55% pe numarul de arbori si peste 33% pe suprafata de baza) si predominant de jos in SP instalate in anul 2018.
  • Lucrarile de ingrijire din cele doua SP din u.a. 98C au inclus si alegerea, pe baza criteriilor vigoare-calitate-spatiere, si insemnarea potentialilor arbori de viitor, care vor fi favorizati prin interventiile ulterioare, parte a unei silviculturi pe arbore, specifica producerii lemnului de calitate.
  • In cele doua arborete parcurse cu lucrari in anul 2017, cele mai mari cresteri ale diametrului mediu (maximum 0,77 cm, 21,21%) si suprafetei de baza (1,78 m²/ha, 45,61%) s-au constatat in suprafetele de proba cu densitatile (m²/ha) cele mai reduse, in care si nivelul competitiei inter- si intraspecifice a fost minim.
  • Arborii potential de viitor, alesi si insemnati in anul anterior in patru SP pe baza criteriilor de mai sus, au prezentat cresteri in diametru de la 0,3 la 1,8 cm/an, cu o treime dintre acestia avand cresteri de cel putin 1,0 cm/an.

Toate SP in care s-au aplicat lucrari silvotehnice in anii 2017 si 2018 vor fi monitorizate pe parcursul a cel putin cinci ani, pentru urmarirea efectului interventiilor asupra cresterilor in diametru si suprafata de baza ale arborilor ramasi, asupra aparitiei si cresterii cracilor lacome, precum si referitor la dinamica inchiderii coronamentului.

Le multumim pe aceasta cale participantilor la lucrarile de teren din partea facultatii din Brasov (prof.dr.M.Sc.ing. Valeriu-Norocel Nicolescu si studentii Andrea Benedek, Andreea Nita, Florin Benedek-Bloju si Daniel Costache) si din partea O.S. Valea Frumoasei (ing. Tiberiu Brad - sef de ocol).

Pentru mai multe detalii despre proiect, puteti sa scrieti la una din adresele de e-mail de mai jos:

nvnicolescu@unitbv.ro: prof.dr.M.Sc.ing. Valeriu-Norocel Nicolescu, Facultatea de Silvicultura si Exploatari Forestiere din Brasov
osvaleafrumoasei@gmail.com: ing. Tiberiu Brad, sef O.S. Valea Frumoasei
ionut.apostol@schweighofer.ro: Ionut Apostol, responsabil din partea SC Holzindustrie Schweighofer SRL
ocoalederegim@yahoo.com: ing. Dorel Fechete, director Asociatia Administratorilor de Paduri

TOP