„Pădurea de Mâine” este un proiect dezvoltat de Asociaţia Administratorilor de Păduri, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava şi Holzindustrie Schweighofer. Proiectul a debutat în septembrie 2017 şi se va derula până la finele anului 2024.
Scopul acestui proiect este plantarea a unui milion de arbori în România, pe suprafeţe de fond forestier cu dificultăţi de regenerare, aflate în proprietate privată a persoanelor fizice, a diferitelor tipuri de asociaţii de proprietari şi a primăriilor.
De la debutul proiectului, din septembrie 2017, până în prezent, opt proprietari de păduri (fond forestier) au beneficiat de plantări în cadrul acestui proiect. Astfel, am plantat 163.880 de puieţi pe o suprafaţă de 39,6 hectare.
Beneficiarii acţiunii în primii doi ani de aplicare sunt următorii:
1. Asociaţia Fondului Forestier Privat Poieniţa Poieni-Solca din judeţul Suceava, unde s-au executat lucrări de platare pe o suprafaţă de 4,7 hectare şi au fost plantaţi 21.210 puieţi (molid, brad, frasin, paltin şi anin). Suprafaţa pe care s-a făcut plantarea este administrată de Ocolul Silvic Solca (RNP Romsilva). În acest caz, pădurea a fost tăiată în anii ’90 şi, în urma retrocedărilor, fragmentarea proprietăţii (numărul ridicat de proprietari din zona afectată) nu a permis gospodărirea corectă a acesteia. Pădurea nu s-a refăcut în mod natural, iar proprietarii nu au avut fondurile necesare pentru reîmpădurire.
Lucrările de reîmpadurire au avut loc în noiembrie 2017, la care au participat peste 100 de voluntari de la Liceul Tehnologic din Rădăuţi, Universitatea din Suceava, fabricile Holzindustrie Schweighofer din Rădăuţi şi Siret, personalul silvic şi comunitatea locală.
În anul 2018 au fost executate lucrări de descopleşire a puieţilor, în urma cărora au fost eliminate speciile ierboase din jurul puieţilor.
2. Primăria comunei Dumbrăviţa din judetul Braşov, unde s-au executat lucrări de plantare pe o suprafaţa de 10 hectare şi au fost plantaţi 50.000 de puieţi (gorun, frasin şi paltin de munte). Suprafaţa pe care s-a făcut plantarea este administrată de RPL Ocolul Silvic Măieruş R.A.. În acest caz, o suprafaţă totală de peste 100 de hectare a fost despădurită în urmă cu 50-60 de ani pentru a extinde păşunile, apoi terenul a fost reintrodus în fondul forestier, iar primăria a plantat o suprafaţă de 16 hectare cu gorun şi frasin în 2016-2017.
Lucrările de împădurire au avut loc în aprilie 2018, la care au participat aproximativ 200 de voluntari de la Universitatea Transilvania din Braşov, personalul silvic de la Ocolul Silvic Măieruş (membru AAP), voluntari veniţi din diferite părţi ale judeţului şi angajaţi ai Holzindustrie Schweighofer de la fabricile de cherestea Reci si Sebeş.
3. Primaria comunei Romuli din judeţul Bistrita-Năsăud, unde s-au executat lucrări de plantare pe o suprafaţă de 8,5 hectare şi au fost plantaţi 21.300 de puieţi (molid si larice). Suprafaţa pe care s-a facut plantarea este administrată de RPL Ocolul Silvic Comunal Romuli R.A (membru AAP). În acest caz, a avut loc în anul 2007 o doborâtură de vânt, iar suprafaţa a fost reîmpădurită, însă plantaţia a fost distrusă de incediu în 2017.
4. Zoltan Gazdag, proprietar de pădure din localitatea Belin, judeţul Covasna, unde s-au executat lucrări de plantare pe o suprafaţă de 1,4 hectare şi au fost plantaţi 7.000 de puieţi (molid, fag şi frasin). Suprafaţa pe care s-a făcut plantarea este administrată de Ocolul Silvic Tălisoara (RNP Romsilva). În acest caz, suprafaţa a fost retrocedată ca poiană, iar regenerarea a fost slabă, cu ienupăr şi puţin mesteacăn.
5. Composesoratul Teleac din judeţul Harghita, unde s-au executat lucrări de completare a unei plantaţii pe o suprafaţă de 0,75 hectare şi s-au plantat 3000 de puieţi (larice, gorun, măr pădureţ, păr pădureţ, cireş, castan, paltin şi frasin). Suprafaţa pe care s-au executat lucrările este administrată de Ocolul Silvic Zetea (membru AAP).
6. Composesoratul Mereşti din judeţul Harghita, unde s-au executat lucrări de instalare şi de completare a unei plantaţii pe o suprafaţă de 3,0 hectare şi s-au plantat 15.000 de puieţi de gorun, cires, tei, ulm, castan, larice, pin, măr pădureţ şi păr pădureţ. Suprafaţa pe care s-au executat lucrările este administrată de Ocolul Silvic Zetea (membru AAP).
7. UAT Oraşul Borşa din judeţul Maramureş, unde s-au executat lucrări de plantare pe o suprafaţă de 10 hectare şi au fost plantaţi 40.000 de puieţi (molid şi pin). Suprafaţa pe care s-a făcut plantarea este administrată de Ocolul Silvic Alpina Borşa (membru AAP). În acest caz, un întreg versant montan de circa 50 ha a fost afectat de incendiu şi este situat deasupra unui iaz de decantare pentru deşeuri miniere.
Din pacate, în luna mai 2018 un incendiu care a izbucnit în apropiere a distrus noua plantaţie aproape în întregime. S-a întocmit un proces verbal de constatare a calamităţii, iar suprafaţa urmează să fie replantată.
8. Candrea Anastasia, proprietar de pădure din localitatea Dorna-Cândrenilor, judeţul Suceava, unde s-au executat lucrări de plantare pe o suprafaţă de 2 hectare şi au fost plantaţi 6.340 de puieţi (molid, brad şi larice). Suprafaţa pe care s-a făcut plantarea este administrată de Ocolul Silvic Dorna (membru AAP). în acest caz, suprafaţa a fost afectată de un fenomen de uscare şi doborâturi de vânt în perioada 2010-2016.
Lucrările de împădurire s-au desfăşurat în mai 2018 şi au participat peste 500 de voluntari de la Liceul Tehnologic Dorna Cândrenilor, Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei, Şcoala Militară de Jandarmi Fălticeni, Liceul Tehnologic „Tomşa Vodă” din Solca, Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni, Liceul Tehnologic „Ştefan cel Mare” din Cajvana, Colegiul Tehnic „Petru Muşat” din Suceava, Salvamont Vatra Dornei, Asociaţia Vatra Dornei Tineret, Facultatea de Silvicultură din cadrul Universităţii „ Ştefan cel Mare” din Suceava şi fabricile Holzindustrie Schweighofer din Rădăuţi şi Siret.
Mai multe detalii găsiţi pe pagina web Padurea de maine.