In data de 25 ianuarie, ora 12:00 a avut loc la sediul Ocolului Silvic Rasinari RA (com. Rasinari, str. O. Goga, Nr. 1687, Jud. Sibiu) prima sedinta de Consiliu Director al AAP, la care au fost invitati si sefii ocoalelor silvice din judetul Sibiu.
Asadar, la sedinta au participat:
- ing. Adrian Cretu – presedinte
- ing. Gabriel Stanciu – vicepresedinte “UAT”
- ing. Daniel Nicolaescu – vicepresedinte “alti proprietari”
- ing. Robert Andras – vicepresedinte “APAPET”
- ing. Vasile Alexa – secretar general
- ing. Dorel Fechete – director executiv
- ing. Calin Lupse – membru
- ing. Tudor Butnariu – membru
- ing. Eugen Comsa – membru
- ing. Marius Nicolaescu – membru
- ing. Levente Porzsolt – membru
- ing. Marius Bogdan Dudu – membru
- ing. Jeno Ferko – membru
- ing. Doru Marinescu – membru
- ing. Valeriu Simion – membru
- ing. Iancu Roman – membru consultativ din partea pensionarilor
- ing. Ovidiu Cojocaru – sef OS Gura Raului R.A.
- ing. Ioan Sterp – sef OS Jina SRL
- ing. Ioan Neamtu – sef OS Cindrel R.A.
- ing. Tiberiu Brad – sef OS Vale Frumoasei R.A.
- ing. Cimpoca Ioan – sef OS Valea Sadului R.A.
Avand in vedere faptul ca din 17 membri ai Consiliului Director au fost prezenti 15 membri, sedinta s-a considerat statutara. Ordinea de zi, care a fost prezentata de presedintele asociatiei si aprobata de cei prezenti, a fost urmatoarea:
- Stabilirea datei si a locului adunarii generale din primavara anului 2018
- Analiza pe proiectul de modificare a Regulamentului de paza a fondului forestier (aprobat prin HG nr. 1076/2009)
- Legea achizitiilor publice
- Proiect de modificare a statutului personalului silvic
- Parteneriat cu “Fédération nationale des Communes forestières (FNCOFOR)” din Franta
- Parteneriat cu ASTRA si cu A.S.A.S.
- Propunere modificare pagina web http://ocoalederegim.ro si sigla asociatiei
- Mutarea sediului asociatiei
- Implicare in program educativ – initiativa RNP
- Informare cu privire la intalnirea din Bruxelles din 27 noiembrie 2017.
Ordinea de zi, a fost analizata/discutata pe puncte de cei prezenti, iar un sumar al discutiei este prezentat in randurile care urmeza.
1. Stabilirea datei si a locului adunarii generale din primavara anului 2018
In urma discutiilor s-a stabilit ca adunarea generala din primavara anului 2018 va avea loc in perioada 14-16 martie in Brasov.
In ziua de 14 martie va fi sedinta cu membri asociatiei, iar in ziua 15 martie va fi un eveniment la Aula Universitatii Transilvania din Brasov care marcheaza deschiderea Lunii Padurii.
2. Analiza pe proiectul de modificare a Regulamentului de paza a fondului forestier (aprobat prin HG nr. 1076/2009)
Propunerile discutate in timpul sedintei au fost adaptate la “propunerile pentru modificarea si completarea Hotararii de Guvern nr. 1076/2009 pentru aprobarea Regulamentului de paza a fondului forestier”, varianta de lucru rezultata in urma intalnirii de la MAP din data de 19.01.2018.
Aceste propuneri au fost sustinute la intalnirea de lucru din 30 ianuarie 2018 “pentru modificarea si completarea Regulamentului de paza a fondului forestier”.
3. Legea achizitiilor publice (Legea 98 din 2016)
In data de 22 decembrie 2017 a fost publicata in Monitorul Oficial, OUG nr. 107 din 20 decembrie 2017 pentru modificarea si completarea Legii 98/2016, unde la Art 4 se adauga un nou alineat – alin. (3), prin care “se considera ca nevoile de interes general, prevazute la alin. (2) lit. a), au caracter industrial sau comercial, daca entitatea infiintata, in conditiile legii, de catre o autoritate contractanta indeplineste in mod cumulativ urmatoarele conditii:
a) functioneaza in conditii normale de piata;
b) urmareste obtinerea unui profit;
c) suporta pierderile care rezulta din exercitarea activitatii sale.”
Asadar, in conditiile in care ocoalele silvice de regim indeplinesc in mod cumulativ cele trei conditii din Art. 4 alin (3) din Legea 98/2016 si in functie de actul constitutiv sau de regulamentul fiecariu ocol silvic de regim se poate trage concluzia daca este sau nu autoritate contractanta.
4. Proiect de modificare a statutului personalului silvic
Proiectul de lege privind Statutul personalului silvic la care s-a lucrat anul trecut, a fost promovat in Parlament, insa acesta a fost retras inainte de aprobare. Avand in vedere nevoia modificarii statulului personalului silvic, s-a hotarat ca AAP sa lucreze la o alta forma a proiectului de lege.
5. Parteneriat cu “Fédération nationale des Communes forestières (FNCOFOR)” din Franta
Aceasta federatie este Federatia Nationala a Comunitatilor Silvice din Franta, care are peste 6000 de membri, in principal, administratori de paduri ale UAT-urilor. Initiativa de parteneriat a venit din partea lor, prin doamna Marie-Luce Ghib, care cauta parteneri din toata Europa pentru a consolida federatia europeana la Bruxelles.
S-a votat, de catre cei prezenti, pentru incheierea acestui parteneriat
6. Parteneriat cu ASTRA si cu A.S.A.S.
ASTRA este “Asociatia Transilvana pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman care a fost infiintata la Sibiu in anul 1861, avand un rol insemnat in emanciparea culturala si politica a romanilor din Transilvania.” Avand in vedere ca anul acesta se sarbatoresc 100 de ani de la Marea Unire, ar fi oportun un astfel de parteneriat.
A.S.A.S. este “Academia de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu-Sisesti” care reprezinta institutia publica specializata, de consacrare academica si coordonare stiintifica, care are personalitate juridica si functioneaza dupa statut propriu in coordonarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (M.A.PD.R) si in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii M.Ed.C).
S-a votat, de catre cei prezenti, pentru incheierea acestor parteneriate, urmeaza sa se demareze procedurile.
7. Propunere modificare pagina web http://ocoalederegim.ro si sigla asociatiei
S-a votat pentru, de catre cei prezenti si au fost demarate primele proceduri.
8. Mutarea sediului asociatiei
S-a hotarat ca sediul Asociatiei Administratorilor de Paduri sa fie mutat in incinta Ocolului Silvic Rasinari (com. Rasinari, str. O. Goga, Nr. 1687, Jud. Sibiu).
S-a votat pentru, de catre cei prezenti la sedinta.
9. Implicare in program educativ – initiativa RNP
Avand in vedere interesul crescut al societatii civile manifestat pentru problematica padurii si reactiile negative ale publicului larg fata de administratorii de paduri si fata de managementul silvic, datorita necunoasterii rolului multifunctional al padurii si a principiilor de management silvic, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva intentioneaza dezvoltarea unui Program National de Educatie Forestiera (PNECF), care sa asigure informarea corecta a populatiei cu privire la rolul padurii si managementul durabil al acesteia.
La sedinta s-a votat pentru implicarea AAP-ului intr-un astfel de program educativ.
10. Informare cu privire la intalnirea din Bruxelles din 27 noiembrie 2017.
In data de 27 noiembrie 2017, a avut loc la Bruxelles o intalnire cu un comisar european in vederea discutarii unor aspecte privind compensatiile care se pot oferi din fonduri UE proprietarilor de paduri din zone protejate. La aceasta intanlire a fost reprezentata si Asociatia Administratorilor de Paduri prin vicepresedintele asociatiei ing. Gabriel Stanciu (hotarare luata prin supunere la vot in sedinta de Comitet Director din 22 noiembrie 2017). O informare privind decurgerea discutiilor in cardul intalnirii o gasiti in Anexa 1.