În perioada 12-14 septembrie 2018 Asociaţia Administratorilor de Păduri (AAP) a organizat „Concursul cel mai bun pădurar”, faza pe AAP, ediţia 2018. Concursul s-a desfăşurat în localitatea Sălişte la Pensiunea Dumitrescu. Au participat 16 concurenţi, pădurari tituari de cantoane de la ocoale silvice membre AAP. Concursul a fost bazat pe patru probe şi anume: proba scrisă, proba de recunoaştere a speciilor forestiere, proba privind paza pădurilor şi proba în depozit.
Le mulţumim pe această cale tuturor celor care ne-au sprijinit în organizarea concursului, felicitări tuturor participanţilor şi, desigur, câştigătorilor.
În perioada 12-14 septembrie 2018 Asociaţia Administratorilor de Păduri (AAP) a organizat „Concursul cel mai bun pădurar”, faza pe AAP, ediţia 2018. Concursul s-a desfăşurat în localitatea Sălişte la Pensiunea Dumitrescu.
Concursul a fost bazat pe patru probe şi anume:
- Proba scrisă prin care au fost verificate bazele teoretice ale concurenţilor şi s-a bazat pe un test grilă cu 30 de întrebări
- Proba de recunoaştere a speciilor forestiere (lujeri+frunze, lujeri, fructe/seminţe, lemn în secţiune transversală cu ritidom şi insect dăunătoare)
- A treia probă a testat capacitate concurenţilor de a calcula şi încadra valoarea unui prejudiciu adus pădurii aflată în paza lor
- Ultima probă, a patra, a testat capacitatea concurenţilor de a măsura + sorta buştenii şi de a întocmi un aviz pentru transportul materialului lemnos.
Au participat 16 concurenţi, pădurari tituari de cantoane de la următoarele ocoale silvice membre AAP:
- Ocolul Silvic Municipal Baia Mare, jud. Maramureş
- Ocolul Silvic Ciucaş, jud. Braşov
- Ocolul Silvic Codrii Iancului, jud. Arad
- Ocolul Silvic Cindrel, jud. Sibiu
- Ocolul Silvic Comunal Romuli, jud. Bistrita Nasaud
- Ocolul Silvic Codrii Verzi, jud. Argeş
- Ocolul Silvic Privat Gheorgheni, jud. Harghita
- Ocolul Silvic Obârşia Lotrului Voineasa, jud. Vâlcea
- Ocolul Silvic Piatra Craiului, jud. Braşov
- Ocolul Silvic Privat Praid, jud. Harghita
- Ocolul Silvic Răşinari, jud. Sibiu
- Ocolul Silvic Sâpcea Cugir, jud. Alba
- Ocolul Silvic Valea Orăştiei, jud. Hunedoara
- Ocolul Silvic Valea Şieului, jud. Bistriţa Năsăud
La finalul celor patru probe au fost desemnaţi trei câştigători: premiul cel mare, acordat locului I, în valoare de 4500 lei brut, a fost câştigat de Andrasi Zsolt de la Ocolul Silvic Privat Praid din Harghita, iar premiul II (2750 lei brut), de Pal Ferenc de la Ocolul Silvic Ciucaş din Braşov şi de Avram Alin Vasile de la Ocolul Silvic Municipal Baia Mare din Maramureş. Cum cei doi clasati pe locul II au avut acelasi punctaj, locul III nu s-a mai acordat. Între 24 – 28 septembrie primii trei clasaţi vor merge la etapa naţională a concursului, organizată de Regia Naţională a Pădurilor.
Totodată, concurenţii au avut oportunitatea să viziteze Muzeul Silviculturii, din cadrul Ocolului Silvic Valea Cibinului – Sălişte (RNP Romsilva), unde sunt sunt expuse materiale de specilalitate din domeniul silviculturii (istoria silviculturii surprinsă în cronici, programe, cărţi şi ţinute, aparate şi utilaje din ramura silviculturii, seminţe forestiere, mugurar, eşantioane – esenţă lemn, acte de specialitate, fond documentar în domeniul silviculturii), vânătoare, dar şi hobby-uri specifice domeniului.
Le mulţumim pe această cale tuturor celor care ne-au sprijinit în organizarea concursului: Pensiunii Domnescu pentru acordarea spaţiului de desfăşurare a concursului, cazare şi mâncare; Ocolului Silvic Valea Frumoasei pentru materialele pe care ni le-au pus la dispoziţie în realizarea probelor; Ocolului Silvic Valea Cibinului – Sălişte pentru realizarea turului în muzeul pe care îl găzduiesc şi grupului Holzindustrie Schweighofer pentru acordarea sponsorizării.
Felicitări tuturor participanţilor şi, desigur, câştigătorilor!
Legat de concurs, au apărut În presă:
www.stiripesurse.ro
antena3.ro
mediafax.biz
www.mediafax.ro
romanialibera.ro
evz.ro
www.antena3.ro
www.agerpres.ro
www.puterea.ro