În data de 24 octombrie Asociaţia Administratorilor de Păduri a organizat la Poiana Braşov Adunarea Generală a asociaţiei la care au participat, pe lângă membrii din întreaga ţară, reprezentanţi din partea ministerului şi a instituţiilor de profil, precum şi a instituţiilor locale. Din partea Ministerului Apelor şi Pădurilor a fost prezent domnul ing. Ciprian Muscă, consilier în cadrul ministerului, fiind prezent şi directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP Romsilva), ing. Gheorghe Mihăilescu.
Evenimentul a fost onorat de preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Ioan-Veştea, de preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR), ing. Nicolae Ţucunel, de directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură (INCDS) “Marin Drăcea”, dr.ing. Ovidiu Badea şi de preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură SILVA, ing. Silviu Geană. Facultatea de profil din Braşov a fost reprezentată de prof. dr. ing. Valeriu-Norocel Nicolescu, iar cea din Suceava de conf. dr. ing. Liviu Nichiforel. De asemenea, au mai participat reprezentanţi ai proprietarilor, domnul Bucur Bogdan, primarul comunei Răşinari (jud. Sibiu) şi domnul Beşchea Severius, primarul comunei Tărlungeni (jud. Braşov), iar domnul Liviu Filip a reprezentat Asociaţia Firmelor de Proiectare în Silvicultură.
În prima parte a şedinţei au fost prezentate aspecte de interes din domeniul silviculturii, urmate de discuţii legate de legislaţia care s-a modificat, dar şi cea care este în curs de modificare. Astfel ing. Vasile-Coriolan Alexa, secretarul general al AAP şi şeful Ocolului Silvic Gura Râului, a vorbit despre Strategia paralelă în silvicultură,urmat de ing. Albert Şerban, directorul general Alser Forest SRL şi de ing. Csabai Lorand-Istvan care au arătat Soluţia revoluţionară de combatere a Ipidelor adusă în România prin Alser Forest.
De la Ocolul Silvic Zetea, ing. Kádár Tibor-Sándor a subliniat importanţa conştientizării valorii pădurii prin „Programul Şcoala Pădurii” iniţiat de la Ocolul Silvic Zetea. Ultima prezentare a fost cea a ing. Fechete Dorel, director executiv al AAP, despre stadiul proiectului „Pădurea de Mâine”. În cadrul adunării s-au discutat proiectele legislative modificate şi în curs de modificare, dar mai ales necesitatea stringentă de a se face modificări majore în cadrul legislativ din domeniul silviculturii din România pentru a nu am apărea blocajele din ultima perioadă. În final, membrii asociaţiei au aprobat proiectul de execuţie şi rectificare a BVC-ului pe anul 2018, precum şi proiectele propuse sau aflate în derulare: proiectul de modificare a imaginii AAP şi proiectul „Opţiuni strategice pentru dezvoltarea durabilă a sectorului forestier”, care se desfăşoară în parteneriat cu Asociaţia Centrului pentru Dezvoltare Durabilă Columna în perioada iunie 2018-octombrie 2019.
Joi, 25 octombrie, preşedintele AAP, ing. Adrian Creţu a fost invitat la cuvânt în deschiderea festivităţilor prilejuite de aniversarea celor 70 de ani de învăţământ universitar braşovean la Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov. Momentul festiv desfăşurat în aula „Sergiu T. Chiriacescu” a universităţii a fost urmat de lucrările celei de-a 8-a ediţie a simpozionului internaţional „Pădurea şi dezvoltarea durabilă ”. Şi în următoarea zi de vineri, 26 octombrie, AAP a participat la evenimentele organizate de Facultatea deSilvicultură şi Exploatării Forestiere şi de Universitatea Transilvania din Braşov, asociaţia exprimând prin preşedintele ei aprecierea pentru tradiţia celor 70 de ani de activitate în care au fost formate generaţii de ingineri silvici fără de care silvicultura româneasca nu ar fi avut rezultatele notabile de astăzi, recunoscute la nivel european şi mondial, cum sunt cele din domeniul biodiversităţii şi al pădurilor virgine.
Referinte:
www.agerpres.ro
www.antena3.ro
www.stiripesurse.ro
romanialibera.ro
evz.ro
comunicate.mediafax.biz
www.mediafax.ro