In data de 10 iunie 2018, Ocolul Silvic Rasinari a gazduit o delegatie formata din 20 de specialisti din Germania. Din delegatie au facut parte specialisti din domeniul silvic si al protectiei mediului de la diviziunea Padurilor Federale (Bundesforst) din cadrul Institutului pentru Imobiliare Federale (Bundesanstalt fur Immobilienaufgaben), care este administratorul proprietatilor guvernului federal din Germania.
Diviziunea Padurilor Federale (Bundesforst) este unul din cei mai mari administratori de terenuri din Germania, care furnizeaza servicii si administreaza o suprafata de aproximativ 570 de mii de hectare de padure si alte terenuri, care sunt in proprietatea guvernului federal.
Vizita in Romania a fost organizata de ing. Dietmar Gross, iar din delegatie a facut parte si domnul Lothar Schmid, seful departamentului de protectia naturii si politici forestiere din cadrul institutiei. In timpul vizitei la Ocolul Silvic Rasinari din data de 10 iunie, delegatiei i-a fost prezentata cultura experimentala de zambru (Pinus cembra L.), care a fost infiintata in anii ’90 de catre domnul dr.ing. Ioan Blada, cercetator stiintific gradul I din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura „Marin Dracea”.
Cultura experimentala este amplasata pe suprafata administrata de Ocolul Silvic Rasinari, UP V Oncesti, u.a. 89P, 90P si se intinde pe o suprafata de 3,0 hectare, unde au fost plantati 4660 de puieti de zambru. Experimentul este o premiera mondiala la zambru deoarece materialul plantat provine dintr-o descendenta de polenizare controlata in sistem dialel de tipul 10×10. Dispozitivul experimental consta in 100 familii x 4 repetitii x 10 puieti pe repetitie plantati la 2.5 x 2.5 m. Acest experiment reprezinta o cercetare fundamentala de genetica cantitativa si este infiintat cu scopul de a crea un arboret rezistent la doboraturi de vant si pentru a-l transformarea ulterior, prin rarituri, in rezervatie de seminte.
Gazdele acestei iesiri in teren au fost ing. Adrian Cretu, sef al Ocolului Silvic Rasinari si presedinte al Asociatiei Administratorilor de Paduri si dr.ing. Ioan Blada, care este autorul experimentului si cel mai in masura sa prezinte lucrarea de o mare importanta pentru domeniul silvic. La aceasta iesire pe teren au mai participat din partea gazdelor, pe langa personalul silvic de la ocolul gazda format din dr.ing. Iulian Bratu si personalul silvic de teren, alti specialisti din domeniul silvic precum ing. Tiberiu Brad, sef al Ocolului Silvic Valea Frumoasei (Saliste, jud. Sibiu) si ing. Florin Nan, inspector sef al Garzii Forestiere Brasov.
Vizita delegatiei a continuat pe data de 12 iunie la Ocolul Silvic Padurile Sincii, unde au vizitat, sub indrumarea sefului ocolului silvic, ing. Urdea Sorin, Codrii Seculari de la Sinca Veche, care sunt inclusi in Patrimoniul Mondial UNESCO.