Anul acesta Ziua Silvicultorului a avut loc în 13 iunie 2019 la Băile Herculane. Evenimentul a fost organizat în comun de Regia Naţională a Pădurilor&ndash Romsilva, administratorul pădurilor proprietatea publică a statului, şi Asociaţia Administratorilor de Păduri, organizaţia reprezentativă a ocoalelor silvice de regim, pentru al patrulea an consecutiv, pentru a sublinia unitatea Corpului Silvic din România care activează în sistemul public sau privat de administrare a pădurilor.
La eveniment au participat ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Păduri, Adrian Creţu, deputatul şi membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, Ioan Tabugan, autorităţi locale, reprezentanţi ai Agenţiei „Moldsilva” din Republica Moldova, directorii direcţiilor silvice şi cei ai administraţiilor parcurilor naţionale şi naturale administrate de Romsilva, şefi ai ocoalelor silvice de regim, sindicalişti din silvicultură, pensionari silvici şi reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale, ai mediului academic şi ai industriei de prelucrare a lemnului.
Prin mesajul său, preşedintele asociaţiei, Adrian Creţu, a prezentat cifre relevante la nivel naţional, european şi mondial, asupra stării pădurii, subliniind importanţa activităţii silvicultorilor din ţară şi îndemnând la implicarea acestora în luarea de decizii la nivel european şi chiar mondial. Totodată, a făcut referire la nevoia de a avea o abordare unitară, atât la nivel naţional, cât şi european cu toţi factorii implicaţi pe păduri.
De asemenea, preşedintele asociaţiei a subliniat faptul că silvicultura la nivel naţional este sufocată de reglementări legislative, formulând un îndemn către senatori, deputaţi şi minister de a nu mai impune legi şi alte acte normative de dragul campaniilor electorale care să genereze grave urmări în activitatea silvicultorului şi influenţe negative asupra pădurii.
Directorul general al Romsilva a adus un omagiu generaţiilor de silvicultori care au contribuit la gospodărirea durabilă a pădurilor din România, unele cele mai valoroase din Europa, şi şi-a exprimat aprecierea pentru eforturile depuse zi de zi de silvicultorii români. în încheiere, a lansat invitaţia silvicultorilor şi mediului academic pentru a participa la o platformă de dialog în domeniul forestier şi le-a prezentat participanţilor proiectele actuale şi viitoare ale Regiei.
La finalul evenimentului silvicultorii şi-au luat angajamentul de a sprijini proprietarii de terenuri pentru a fi împădurite, contribuind astfel la atenuarea efectelor schimbărilor climatice.